Zasedání výboru Ceny Michala Velíška

V úterý 3. října nominační výbor posoudil všechny obdržené nominace a vybral z nich nejsilnější příběhy. Veřejnost se s nimi seznámí ve vysílání TV Nova v neděli 22. října v pořadu Střepiny.

Do letošního ročníku Ceny Michala Velíška veřejnost zaslala na 70 různých příběhů, v nichž zachránci všech generací prokázali svoji odvahu, rozhodnost a slušnost. Pomohli lidem, kteří se nečekaně ocitli v kritické situaci, kdy jim šlo o zdraví, či dokonce o život. Tito zachránci, třebaže sami byli neprofesionálové, jim nezištně podali pomocnou ruku. Sami přitom čelili fyzickému napadení, požáru, utonutí, útoku zvířete, poskytovali první pomoc, pomáhali při záchraně řidičů po autohavárii, zabránili bezohlednému jednání tzv. „šmejdů“, ale setkali se i s lhostejností okolních lidí, kteří během kritické situace nečinně přihlíželi a někteří z nich si vše natáčeli…

Deset členů nominačního výboru se tak znovu přesvědčilo, kolik je stále mezi námi těch, kteří mají srdce na správném místě. Aby posuzování a výběr nominací byl co nejvíce objektivní, bez spolupráce se složkami Integrovaného záchranného systému se výbor neobejde. Příběhy, které vybere do širšího finále, se prověřují, zda se vše seběhlo přesně tak, jak je popsáno v jejich nominaci, čili pravdivost a úplnost činu. K tomu se vyjadřují hasiči, záchranáři nebo policisté, kteří u toho kterého příběhu přímo zasahovali. Poté výbor hlasováním určí, které tři nominace jsou nejsilnější. Po vyjádření zachránců, zda souhlasí s účastí ve finále, se s nimi natočí krátká reportáž. Veřejnost se s letošními příběhy seznámí ve vysílání TV Nova v neděli 22. října večer v pořadu Střepiny.

Mezi došlými nominacemi byly i letos příběhy, v nichž roli zachránců bravurně zvládly děti; nejmladšímu bylo 9 let a nejstaršímu 15 let. Takových „malých hrdinů“, kteří poskytli první pomoc, bylo celkem 15. Jako zachránci se však projevila i generace nejstarší - senioři starší 80 let. Všem patří náš obdiv, poděkování a úcta.

Chcete – li se setkat s letošními finalisty, dětmi i seniory, přijďte na slavnost 2. listopadu, kterou letošní ročník Ceny Michala Velíška vrcholí. Více informací naleznete zde.